Jr-Cup Marstrand 3-6 juli

  • 4 jul 2024

3 - 6 juli är det dags igen för årets roligaste tävling för juniorer, Jr Cup by Mamas. Även i år kommer tävlingen avgöras på Marstrand med 16 deltagande lag. Lagen tävlar i intensiva race på korta banor i tillhandahållna C55:or.

För LJSS deltar i år 2 lag, Elin Sundberg, Hannes Borgenstierna och Ella Borgenstierna i Ljungskile 1 och Arvid Carlsson, Klara Lundberg och Axel Nyberg i Ljungskile 2.

Vill ni följa dem under seglingen uppdateras Jr Cups Facebook sida löpande under helgen och resultat finns att hittas här: Svenska seglingsförbundets hemsida Jr Cup by Mamas (svensksegling.se)

Jr Cup by Mamas genomfördes för första gången 2005. Den gången genomfördes tävlingen i samband med att America´s Cup båtarna seglade i Malmö under namnet Victory Challenge Jr Cup. Sedan ett antal år tillbaka är Marstrand värd för Jr Cup by Mamas samtidigt som World Match Racing Tour gästar ön med deltävlingen Stena Match Cup Sweden. Tävlingen arrangeras av Svenska Seglarförbundet i samarbete med Marstrands Segelsällskap.

Ljungskile 1: Hannes Borgenstierna, Ella Borgenstierna och Elin Sundberg

Seglingen avgörs på korta banor väldigt nära land och Svenska Seglarförbundet håller med C55 båtar vilket gör att det blir tävling på lika villkor. På tävlingen används kappseglingsformen sprintsegling. Detta innebär att man seglar på korta banor (en kappsegling tar mellan 10 - 15 minuter) och med få båtar i fältet, i år 6st. Arrangören skapar ett kappseglingsschema som gör att deltagande besättningar kan turas om att kappsegla. Det finns aktiva domare på banan (så kallad direktdömning) vilket gör att först i mål vinner, det blir inga protestförhandlingar i efterhand som kan ändra resultatet.

Ljungskile 2: Arvid Carlsson, Axel Nyberg och Klara Lundberg

C55 är en båt som erbjuder enkla handgrepp med utrymme för fart. Båten är utrustad med storsegel, fock och spinnaker och seglas under Jr Cup by Mamas av tre juniorer. C55an är ritad av Pelle Petterson som har lyckats skapa en rolig, säker och enkel segelbåt som riktar sig mot såväl junior- som vuxenkappseglare. C55an seglas på två vuxna med enkelhet medan juniorer tävlar på tre.

Vi önskar besättningarna stort lycka till!