Teamsegling

Teamsegling 2023

Allsvenskan segling är Svenska Seglarförbundets stora satsning på att bredda seglingssporten i Sverige och avgörs i fyra deltävlingar under säsongen. Deltävlingarna seglas på fyra olika platser och seglingsformatet är sprintsegling d v s korta banor och med sex båtar i varje race.
Att sprintsegling blivit ett mer och mer populärt seglingsformat märks i allsvenskan segling. Konkurrensen har blivit hårdare och många meriterade seglare deltar i allsvenskan segling. Detta fick LjSS känna på under 2023. Med ett antal års erfarenhet från tävlingen var målsättningen att komma på den övre halvan av sluttabellen och förbättra oss från den 9:e plats som LjSS slutade på säsongen 2022. Tyvärr nådde vi inte målet utan slutade på en 14:e plats i totalen 2023.

Första deltävlingen 2023 avgjordes i ett vår-sommarvarmt Saltsjöbaden med KSSS som arrangör den 12-14 maj. Baggensfjärden bjöd som vanligt på luriga förhållanden med växlande vindar vilket satte teamens kunskap på prov.
 
LjSS skickade som vanligt ett team med många unga seglare kryddat med erfarenhet som under denna deltävling var Björn Wärnberg som rorsman. LjSS startade fantastiskt med en vinst i första racet. Sedan fortsatte helgen med blandade resultat vilket till slut innebar en 15:e placering i deltävlingen.

Säsongen i allsvenskan fortsatte den 2-4 juni med deltävling 2 i Långedrag. Återigen ett blandat team med unga och lite äldre seglare för att få en bra mix. Deltävlingen bjöd på helt andra förhållanden än i Saltsjöbaden. Solen och värmen fanns kvar men mer vind skapade andra förutsättningar som satte teamen på prov. LjSS visade att 3 års erfarenhet av J/70-segling gjort att teamet lärt sig hantera båten riktigt bra i hårdare vindar och efter första dagen låg teamet i övre delen av tabellen. Lite mindre vind under lördagen och söndagen blev mer utmanade och efter tre dagars segling hamnade LjSS på en 14:e plats i deltävlingen.

I augusti var det dags för deltävling 3 i Åmål. En plats med fina minnen då LjSS tog sin första pallplats i en deltävling där 2022. Förväntningar var höga då 4/5 delar av teamet var samma som under 2022 och revanschlusten stor efter deltävlingarna i Saltsjöbaden och Långedrag.
Som vanligt skickade LjSS ett team med en mix av unga hungriga seglare blandat med erfarenhet från äldre. Och som det teamet seglade! Det gick bra 2022 och det fortsatte på samma sätt i årets deltävling i Åmål. Efter en lite trögare start under fredagen visade teamet på lördagen och söndagen att de ville vara med och slåss om totalsegern i deltävlingen. Efter att ha vunnit 6 av 15 race och kommit tvåa i 4 så låg LjSS på en tredje plats inför finalen där inget var avgjort då poängställningen var jämn mellan finallagen. Och precis som det ska vara så blev finalen spännande. Efter en bra finalsegling slutade LjSS på trea i finalracet och det innebar en 3:e plats i deltävlingen i Åmål precis som 2022.

Sista deltävlingen 2023 seglades i Strängnäs den 15-17 september. Strängnäs var ny arrangör av en deltävling 2023 och för många seglare en ny bekantskap så också för LjSS. LjSS satsade på en mycket ung besättning till Strängnäs där medelåldern var bland den lägsta för ett team under hela allsvenskan 2023.


Deltävlingen i Strängnäs visade hur mycket större konkurrensen blivit i allsvenskan segling under de åren som LjSS varit med. Det unga teamet från LjSS med Thea som rorsman seglade inte dåligt men de andra teamen var äldre och mer erfarna och kunde dra nytta av det i de lite kluriga förhållandena med svaga vindar som rådde i Strängnäs. LjSS team kämpade på under hela helgen men vi fick inte resultaten med oss. Efter tre dagars segling slutade LjSS på 18:e plats i deltävlingen.

Vinnare av allsvenskan segling blev 2023 Hjuviks BK. Hjuvik var den klart bästa klubben under säsongen 2023 och vann allsvenskan ganska överlägset. Detta är nu andra året i rad som en mindre klubb vinner allsvenskan segling efter Åmålsvikens vinst 2022. Om några år kan det vara LjSS tur!


LjSS fortsätter nu att satsa vidare på allsvenskan segling 2024. Vi fortsätter vår satsning på unga seglare genom att plocka in fler yngre seglare i teamet. Vi kommer också fortsätta utveckla träningen och jobbar på att få till träning med andra team i allsvenskan för att på så sätt utveckla båt mot båt taktiken. Vi ser att träning mot andra team är den pusselbit vi behöver få till för att bli ännu bättre i allsvenskan segling och nå målet att bli en stabil klubb i allsvenskan.


Teamseglingen gm Tomas Wallström