Allsvenskan segling deltävling 4 i Strängnäs 15-17 september

  • 14 sep 2023

Kommande helg ska allsvenskan segling avgöras då det nu dags för den fjärde och sista deltävlingen 2023.

LjSS representeras i Strängnäs av Thea Enander (18), Aron Wärnberg (19), Stina Palm (30), Oskar Andersson 17 och Philip Mathiesen (17). Alla med flera års erfarenhet från allsvenskan segling och ett väl sammansvetsat team.

I år är det Strängnäs Segelsällskap som arrangerar avslutningen. En ny bekantskap för många då det är några år sedan som Strängnäs var arrangör. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) ligger i mitten av tabellen inför avslutningen och har som mål att göra en bra avslutning och klättra i tabellen. Det är dock många klubbar som skickar meriterade besättningar till Strängnäs, så det blir en tuff utmaning för LjSS unga team.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Saltsjöbaden, Långedrag, Åmål och Strängnäs.

I den tredje deltävlingen i Åmål upprepade LjSS resultatet från 2022 genom att återigen placera sig på en tredje plats. Fantastisk segling av teamet som visade att LjSS under sin tredje säsong i allsvenskan kan vara med och kriga om pallplatserna. Med lite tur hade det kunnat gå ännu bättre. Deltävlingen i Åmål har gett mycket positiv energi in i teamet och laget som nu ska segla i Strängnäs är laddade. Teamet har också haft fina möjligheter att träna på hemmaplan efter deltävlingen i Åmål.

Som tidigare så består stommen i LjSS team av unga seglare och det märks på laget som ska segla i Strängnäs. Ingen är över 30år och fyra av fem är ännu inte fyllda 20. Efter tre säsonger i allsvenskan har de unga seglarna i LjSS nu skaffat sig sådan erfarenhet och blivit så duktiga att klubben ser möjlighet att skicka en ung besättning till avslutningen där många lag toppar sina besättningar. Att segla mot de bästa inom sprintsegling i Sverige kommer ge massor med erfarenhet och göra det lätt att ladda inför uppgiften.

LjSS team i deltävlingen i Åmål augusti 2023. Foto; Daniel Stenholm

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd. Allt för att nå LjSS vision som är ”Fler segel på viken”

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Allsvenskan segling är Svenska Seglarförbundets stora satsning på att bredda seglingssporten i Sverige. Varje deltävling direktsänds på sociala medier med proffsiga kommentatorer för att skapa intresse för seglingssporten.

 

Tävlingen är en klubblagstävling där varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Allt för att engagera så många som möjligt i de klubbar som deltar.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De främst placerade lagen i allsvenskan segling efter fyra deltävlingar är kvalificerade till Sailing Champions League 2024. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att få vara med i Allsvenskan även 2024.

 

Allsvenska klubbar 2023

Halmstads Segelsällskap Halmstad

Ljungskile Segelsällskap Ljungskile

Sotefjordens Segelsällskap SFS Hunnebo

Oxelösunds Segelsällskap Oxelösund

Segelsällskapet Åmålsviken Åmålsviken

Göteborgs Kungl Segelsällskap GKSS

Gamla Stans Yachtsällskap Gamla stan

Stenungsunds Segelsällskap Stenungsund

Malmö Segelsällskap Malmö

Upsala Segelsällskap Upsala

Ekolns Segelsklubb Ekoln

Skanörs Båtklubb Skanör

Hjuviks Båtklubb Hjuvik

Segelsällskapet Kaparen Kaparen

Kungl Svenska Segelsällskapet KSSS

Ekerö Båtklubb Ekerö

Strängnäs Segelsällskap Strängnäs

Örnsköldsviks Segelsällskap Ö-vik

För mer information besök www.allsvenskansegling.se , facebook allsvenskan segling eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se facebook LjSS eller instagram allsvenskan_ljss

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube:

Fredag: https://youtube.com/live/lcsFwu7dlQk?feature=share

Lördag: https://youtube.com/live/66kWQvSvbQ0?feature=share

Söndag: https://youtube.com/live/mGBq0hHQL1k?feature=share

Måndag 18 september, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Strängnäs.

Bifogade bilder från förra omgången i Åmål får användas fritt, redaktionellt. Bilder från kommande helgs seglingar kommer att finnas tillgängliga här: https://www.danielstenholm.se/allsvenskan-2023/strangnas Fotograf: Daniel Stenholm