Allsvenskan segling deltävling 3 i Åmål 18-20 augusti

  • 17 aug 2023

Efter sommaruppehåll är det nu dags för den tredje deltävlingen i Allsvenskan i segling 2023. Precis som förra året är det Segelsällskapet Åmålsviken som står som arrangör tillsammans med Svenska Seglarförbundet. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) har fina minnen från förra årets deltävling, då LjSS hamnade på en tredje plats. Den hittills bästa placeringen i en deltävling för klubben.

 

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Saltsjöbaden, Långedrag, Åmål och Strängnäs.

 

Årets två första deltävlingar i allsvenskan segling har visat att konkurrensen blivit tuffare inom sprintsegling. Sprintsegling blir en allt populärare tävlingsform och det är fler duktiga seglare som vill vara med och segla och de deltagande klubbarna kan ställa upp med riktigt duktiga team i deltävlingarna.

LjSS har placerat sig på plats 15 och 14 i de två första deltävlingarna och behöver nu en bra placering i Åmål för att lämna botten av den allsvenska tabellen och ta sig upp på säkrare mark för att undvika kval senare i höst.

LjSS har dock stora förhoppningar på teamet som ska försvara klubbens färger i Åmål. Till 4/5 delar är det samma team som förra året slutade på en 3:e plats i deltävlingen i Åmål. Vi hoppas och tror att de ska kunna upprepa den prestationen.

 

Som tidigare så består stommen i LjSS team av unga seglare som kompletteras av några äldre. Allt för att få en bra dynamik i laget. Att blanda yngre mer med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS tagit fram för satsningen i Allsvenskan.

LjSS representeras denna gång i Åmål av Hanna Wallström (19), Johan Barne (59), Aron Wärnberg (18), Lydia Spencer-Smith (44) och Vilmer Johansson (15).

 

LjSS team i deltävlingen i Långedrag juni 2023. Foto; Daniel Stenholm

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

 

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd. Allt för att nå LjSS vision som är ”Fler segel på viken”

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Allsvenskan segling är Svenska Seglarförbundets stora satsning på att bredda seglingssporten i Sverige. Varje deltävling direktsänds på sociala medier med proffsiga kommentatorer för att skapa intresse för seglingssporten.

 

Tävlingen är en klubblagstävling där varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Allt för att engagera så många som möjligt i de klubbar som deltar.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De främst placerade lagen i allsvenskan segling efter fyra deltävlingar är kvalificerade till Sailing Champions League 2024. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att få vara med i Allsvenskan även 2024.

 

Allsvenska klubbar 2023

Halmstads Segelsällskap Halmstad

Ljungskile Segelsällskap Ljungskile

Sotefjordens Segelsällskap SFS Hunnebo

Oxelösunds Segelsällskap Oxelösund

Segelsällskapet Åmålsviken Åmålsviken

Göteborgs Kungl Segelsällskap GKSS

Gamla Stans Yachtsällskap Gamla stan

Stenungsunds Segelsällskap Stenungsund

Malmö Segelsällskap Malmö

Upsala Segelsällskap Upsala

Ekolns Segelsklubb Ekoln

Skanörs Båtklubb Skanör

Hjuviks Båtklubb Hjuvik

Segelsällskapet Kaparen Kaparen

Kungl Svenska Segelsällskapet KSSS

Ekerö Båtklubb Ekerö

Strängnäs Segelsällskap Strängnäs

Örnsköldsviks Segelsällskap Ö-vik

 

För mer information besök www.allsvenskansegling.se , facebook allsvenskan segling eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

 

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se facebook LjSS eller instagram allsvenskan_ljss

 

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube: Fredag: https://youtube.com/live/hjzEscZlL80?feature=share Lördag: https://youtube.com/live/ScHUMq5JkTI?feature=share Söndag: https://youtube.com/live/tUQIZgZF6qI?feature=share

Bilder från Allsvenskan i Åmål  får användas fritt redaktionellt. Fler bilder från kommande helg kan laddas ner härhttps://www.danielstenholm.se/allsvenskan-2023/amal/ och användas fritt, redaktionellt.