Allsvenskan deltävling 2 Långedrag 2-4 juni

  • 1 jun 2023

 

Efter några veckors uppehåll från den första deltävlingen är det kommande heldags för andra deltävlingen i Allsvenskan segling 2023.

Denna gång i Långedrag med GKSS som arrangör. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) är i år med för tredje året i rad och har som målsättning att förbättra resultatet jämfört med tidigare år.

Så här följer du seglingarna live via YouTube:

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube:

Fredag: https://youtube.com/live/QrFe3TCKMMc?feature=share

Lördag: https://youtube.com/live/NF-SsWv_bzE?feature=share

Söndag: https://youtube.com/live/REdb3bJ09b4?feature=share

 

Måndag 5 juni, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Långedrag.

 

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Saltsjöbaden, Långedrag, Åmål och Strängnäs.

 

Med två års erfarenhet av allsvenskan segling är målet 2023 att förbättra resultatet från förra året och ta ytterligare ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i Allsvenskan Segling. Resultatet från 2022 visar att LjSS är på rätt väg och då vi har fått behålla stommen i laget från tidigare år och kompletterat med nya hungriga seglare ser det riktigt bra ut inför årets säsong.

 

Efter en tuff start i Saltsjöbaden där LjSS placerade sig på 15:e plats av 18 lag är målet att förbättra placeringen i Långedrag och vara med på den övre halvan av tabellen. Det kommer bli tufft, då lärdomen från första deltävlingen i Saltsjöbaden är att alla team utvecklats och konkurrensen hårdnat. Sprintsegling blir en allt populärare tävlingsform bland seglingsklubbar och det märks då fler och fler namnkunniga seglare deltar i deltävlingarna.  LjSS har dock stora förhoppningar på teamet som ska försvara klubbens färger i Långedrag. Alla har erfarenhet från allsvenskan segling.

 

Som tidigare så består stommen i LjSS team av unga seglare som kompletteras av några äldre. Allt för att få en bra dynamik i laget. Att blanda yngre mer med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS tagit fram för satsningen i Allsvenskan.

LjSS representeras denna gång av Hanna Wallström (19), Aron Wärnberg (18), Vilgot Hjort (17), Lydia Spencer-Smith (44) och Ing-Marie Lagnéus (56). Teamet har haft bra förutsättningar på hemmaplan i Ljungskile att träna ihop inför den andra deltävlingen och teamet vill verkligen visa att LjSS ska vara med på den övre halvan av tabellen när seglingarna avslutas i Långedrag på söndag.

 

LjSS team i deltävlingen i Saltsjöbaden maj 2023. Foto; Daniel Stenholm

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

 

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd. Allt för att nå LjSS vision som är ”Fler segel på viken”

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Allsvenskan segling är Svenska Seglarförbundets stora satsning på att bredda seglingssporten i Sverige. Varje deltävling direktsänds på sociala medier med proffsiga kommentatorer för att skapa intresse för seglingssporten.

 

Tävlingen är en klubblagstävling där varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Allt för att engagera så många som möjligt i de klubbar som deltar.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De främst placerade lagen i allsvenskan segling efter fyra deltävlingar är kvalificerade till Sailing Champions League 2024. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att få vara med i Allsvenskan även 2024.

 

Allsvenska klubbar 2023

Halmstads Segelsällskap Halmstad

Ljungskile Segelsällskap Ljungskile

Sotefjordens Segelsällskap SFS Hunnebo

Oxelösunds Segelsällskap Oxelösund

Segelsällskapet Åmålsviken Åmålsviken

Göteborgs Kungl Segelsällskap GKSS

Gamla Stans Yachtsällskap Gamla stan

Stenungsunds Segelsällskap Stenungsund

Malmö Segelsällskap Malmö

Upsala Segelsällskap Upsala

Ekolns Segelsklubb Ekoln

Skanörs Båtklubb Skanör

Hjuviks Båtklubb Hjuvik

Segelsällskapet Kaparen Kaparen

Kungl Svenska Segelsällskapet KSSS

Ekerö Båtklubb Ekerö

Strängnäs Segelsällskap Strängnäs

Örnsköldsviks Segelsällskap Ö-vik

För mer information besök www.allsvenskansegling.se , facebook allsvenskan segling eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.
Se även www.ljss.se facebook LjSS eller instagram allsvenskan_ljss