Premiär för Allsvenskan Segling 2023

  • 11 maj 2023

Nu drar 2023 års säsong av allsvenskan segling igång. Första deltävlingen avgörs kommande helg 12-14 maj i Saltsjöbaden. Ljungskile Segelsällskap (LjSS) är i år med för tredje året i rad och har som målsättning att förbättra resultatet jämfört med tidigare år.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln Sveriges bästa seglingskubb. Svenska Seglarförbundet arrangerar fyra deltävlingar varje år. I år är platserna Saltsjöbaden, Långedrag, Åmål och Strängnäs.

Följ live sändning och resultat här:

På Facebook är det evenemanget som gäller: https://www.facebook.com/events/783053339765238

På YouTube är det följande länkar:

fredag - https://www.youtube.com/live/LSICGA9IpDg?feature=share

lördag - https://www.youtube.com/live/fje2RMnzGzA?feature=share

söndag - https://www.youtube.com/live/PzE9FTRYMik?feature=share

https://www.allsvenskansegling.se/live-resultat/

Fjolårets Allsvenska bjöd på en något överraskande segrare då SS Åmålsviken seglade hem guldet före regerande mästarlaget KSSS. Stockholmarna snuvades därmed på det allsvenska guldet som de för övrigt vunnit sex av de åtta år som tävlingen har arrangerats.

 

– Att vi vann Allsvenskan förra året var en stor skräll. Vårt mål inför förra säsongen var att komma topp sex totalt, samt också att komma topp sex i varje deltävling för att på så sätt få segla finalracet. Att ha som målsättning att återigen vinna hela Allsvenskan är att gapa efter för mycket, säger Åmålsvikens skeppare Tomas Skålén och fortsätter:

 

– Årets förberedelser har varit lite annorlunda. Dels kom vi i gång sent då vi länge hade is i hamnen. Dels har vi haft två lag som seglat Sailing Champions League-kval. Målsättningen i år är att komma topp sex i varje deltävling samt att vara topp tre i minst två av dem så får vi se hur långt det räcker.

 

Förutom Åmålsviken blir KSSS givetvis farliga på sina egna hemmavatten. Men även klubbar som Halmstad och Sotefjorden skickar mycket rutinerade seglare. Intressant är att Ljungskile har erfarne Björn Wärnberg samt de rutinerade damerna Thea Enander och Tova Källerfelt. Alla klubbar måste segla med minst två damer samt en ungdom, så Ljungskile kan ha en fördel av att ha tillgång till just duktiga damer och ungdomar. Även Hjuvik brukar vara duktiga på damsidan och ställer upp med Isabelle Bergqvist som rorsman. Isabelle har bland annat varit med och vunnit finalen av Womens Sailing Champions League.

 

Med två års erfarenhet av allsvenskan segling är målet 2023 att förbättra resultatet från förra året och ta ytterligare ett steg mot det långsiktiga målet att bli en etablerad klubb i Allsvenskan Segling. Resultatet från 2022 visar att LjSS är på rätt väg och då vi har fått behålla stommen i laget från tidigare år och kompletterat med nya hungriga seglare ser det riktigt bra ut inför årets säsong.

 

Starten av allsvenskan segling sker kommande helg i Saltsjöbaden med KSSS som arrangör. Seglingen på Baggensfjärden i Stockholms skärgård brukar bjuda på utmanande men rättvisa förhållanden och KSSS är en klubb med stor erfarenhet av seglingsarrangemang vilket borgar för ett proffsigt event.

 

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS tagit fram för satsningen i Allsvenskan. Till den första deltävlingen i Saltsjöbaden kommer LjSS representeras av Björn Wärnberg (53), Thea Enander (18), Tova Källerfelt (19), Oskar Andersson (16) och Philip Mathiesen (16). Alla med flera års erfarenhet från allsvenskan segling men också från andra tävlingar där de varit med och seglat kölbåt i team. Ungdomlig energi, entusiasm, snabbhet, smidighet och styrka blandas med erfarenhet. En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

 

LjSS team har i år haft bra förutsättningar att träna inför säsongstarten och Oskar och Philip var i början av april i Vilamoura, Portugal och seglade Youth Sailing Champions League med ett team från LjSS.

 

LjSS team i deltävlingen i Skanör maj 2022. Foto; Daniel Stenholm

 

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

 

Ljungskile Segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd. Allt för att nå LjSS vision som är ”Fler segel på viken”

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Allsvenskan segling är Svenska Seglarförbundets stora satsning på att bredda seglingssporten i Sverige. Varje deltävling direktsänds på sociala medier med proffsiga kommentatorer för att skapa intresse för seglingssporten.

 

Tävlingen är en klubblagstävling där varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Allt för att engagera så många som möjligt i de klubbar som deltar.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De främst placerade lagen i allsvenskan segling efter fyra deltävlingar är kvalificerade till Sailing Champions League 2024. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att få vara med i Allsvenskan även 2024.

 

Allsvenska klubbar 2023

Halmstads Segelsällskap Halmstad

Ljungskile Segelsällskap Ljungskile

Sotefjordens Segelsällskap SFS Hunnebo

Oxelösunds Segelsällskap Oxelösund

Segelsällskapet Åmålsviken Åmålsviken

Göteborgs Kungl Segelsällskap GKSS

Gamla Stans Yachtsällskap Gamla stan

Stenungsunds Segelsällskap Stenungsund

Malmö Segelsällskap Malmö

Upsala Segelsällskap Upsala

Ekolns Segelsklubb Ekoln

Skanörs Båtklubb Skanör

Hjuviks Båtklubb Hjuvik

Segelsällskapet Kaparen Kaparen

Kungl Svenska Segelsällskapet KSSS

Ekerö Båtklubb Ekerö

Strängnäs Segelsällskap Strängnäs

Örnsköldsviks Segelsällskap Ö-vik

För mer information besök