Pressinformation Allsvenskan Örnsköldsvik 20-22/8

  • 19 aug 2021

Dags för årets andra deltävling i Allsvenskan Segling med ett revanschsuget Ljungskile Segelsällskap (LjSS) på startlinjen. Fr v, Helena Barne, Johan Barne, Aron Wärnberg, Vilgot Hjort och rorsman Hanna Wallström

 

  

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln. Målsättningen, från arrangören Svenska Seglarförbundet, är att arrangera fyra deltävlingar varje år. På grund av pandemin blev det bara två under 2020 och i år (2021) blir det tre deltävlingar.

Den planerade premiären i Skanör 21–23 maj 2021 blev tyvärr inställd. Den första deltävlingen 2021 arrangerades i Långedrag 18–20 juni. Nu väntar Örnsköldsvik 20–22 augusti och sist ut i är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober för de klubbar som placerar sig på de tre nedersta platserna i tabellen.

Det är ett revanschsuget team från Ljungskile som åker till Örnsköldsvik för att segla den tredje deltävlingen. Efter den tuffa men lärorika tävlingen i Långedrag där LjSS slutade på 18:e och sista plats i tabellen är nu målsättningen att hamna på den övre halvan i resultattabellen i Örnsköldsvik.

I början av sommaren kom den J/70 som klubben kunnat köpa med stöd av Thordénstiftelsen till klubben. Denna båt samt en privatägd J/70 har använts i träningen under sommaren inför deltävling 3. Att ha haft tillgång till två båtar har skapat mycket bra förutsättningar och det är ett vältrimmat team från LjSS som åker till Örnsköldsvik.

I LjSS lag till Örnsköldsvik ingår Helena och Johan Barne med meriter från både VM och OS. Dessa två kompletteras av juniorerna Vilgot Hjort (15), Hanna Wallström (17) och Aron Wärnberg (16) med många års erfarenhet från jollesegling både nationellt och internationellt. En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men framförallt tränas deltagarna i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är mycket viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

Ljungskile segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd. 

LjSS lag till allsvenskan segling deltävling 3. Fr v, Helena Barne, Johan Barne, Aron Wärnberg, Vilgot Hjort och rorsman Hanna Wallström.

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

Allsvenska klubbar 2021

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

Runmarö Yacht Club

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller claes@ssf.se

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss