Teamsegling säsong 2022

2022 - Ett år med stora framgångar för LjSS Teamsegling

2022 blev ett år med stora framgångar för LjSS. Efter att vi fick kvala oss kvar i allsvenskan segling 2021 tog vi stora kliv i utvecklingen 2022 och hamnade i mitten av sluttabellen för 2022. Ett tjejteam från LjSS vann också Women On Water och en plats i Women Sailing Champions League. Detta visar att vi är på rätt väg i att nå målet att bli en etablerad klubb i allsvenskan segling samtidigt som vi når stora framgångar i andra tävlingar.

Säsongen 2022 inleddes med deltävlingen i Skanör i mitten av maj, en tävlingsplats som var ny då säsongsstarten 2021 ställdes in p g a pandemin. Skanör bjöd på mycket vind och höga vågor vilket skapade förhållanden som satte teamen på prov och som var väldigt olikt det vi seglar i på hemma i viken. Trots detta lyckades LjSS erfarna team med Hanna, Johan, Björn, Thea och Oskar nästan ta sig till final. En 6:e plats i sista heatet gjorde att LjSS missade finalen med en ynka poäng. En 7:e plats totalt i första deltävlingen var dock en stor framgång och visade att LjSS närmat sig de bästa teamen i allsvenskan segling.

Den andra deltävlingen i Långedrag bjöd på mycket varierande förhållanden. Teamet med Thea, Aron, Helena, Simon och Oskar startade riktigt bra under fredagen och låg med på den övre halvan av tabellen efter första dagens segling.Senare delen av helgen bjöd sedan på mycket hårda vindar och det blev tuffare för det unga teamet från LjSS.

Efter tredagars segling slutade LjSS på 15:e plats.De hårda vindarna bjöd också på många incidenter på vattnet där vår båt Marianne var inblandad i en av dessa. I en styrbord – babord situation blev Marianne påkörd av en annan båt så kraftigt på babord sida och fick så allvarliga skador att hon inte kunde vara med under hela helgen. Helgen avslutades med demontering av båt och transport till varv i Lysekil för att så fort som möjligt få båten i ordning igen. Med bra kontakter lyckades detta och Marianne var tillbaka i Ljungskile i mitten av juli.

Den 19-21 augusti genomfördes allsvenskans tredje deltävling 2022 i Åmål. Åmål var ny arrangör i allsvenskan och då allsvenskan segling inte varit i Åmål tidigare var det få seglare som hade erfarenhet av väder och vindar förutom hemmaklubben. Deltävling 3 blev en stor framgång för LjSS och teamet Hanna, Johan, Aron, Lydia och Philip.

Stabil segling hela helgen gjorde att teamet tog sig till finalracet på söndag eftermiddag. I finalen startade LjSS på bästa sätt och ledde efter första varvet av två. Efter olika vägval under andra kryssen kom de andra teamen ikapp och LjSS slutade fyra i finalracet men då poängen läggs ihop från finalracet med tidigare omgångar underhelgen hamnade LjSS på 3:e plats. Klubbens första pallplats i en deltävling. Vann gjorde hemmaklubben Åmålsviken och SFS Hunnebo kom tvåa.

Saltsjöbaden var 4:e och sista deltävlingen 2022 med KSSS som arrangör.Baggefjärden bjöd på mycket växlande väder och mycket svåra förhållanden. Det var inte lätt att träffa vindbyar och vindskiften rätt. LjSS teamet med Hanna, Björn, Simon,Stina och Vilgot gjorde en stabil insats. I riktigt lätta vindar gick det bättre än när det kom mer vind. Hanna och Stina hade precis vunnit Women on water i nästan samma vatten. Även där var de snabbast i lättvind. Målet var att försvara LjSS placering i totaltabellen, 7:a efter tre deltävlingar och säkra en plats i allsvenskan segling 2023. En 15:e plats i deltävlingen gjorde att teamet nådde det som var viktigast att säkra en plats i allsvenskan segling 2023. Totalt hamnade LjSS på 9:e plats i allsvenskan segling 2022.

Det är fantastiskt roligt att få segla Allsvenskan. Det är så oerhört tätt och utmanande. Eufori när man tar rätt beslut och vinner placeringar kan på några sekunder vändas till irritation och att man tappar placeringar. Bara ett misstag gör det svårt att vara bättre än trea, två misstag så är man som bäst fyra. Tre misstag leder nästan alltid till att man för korsa mållinjen som sexa.

Vinnare av allsvenskan segling 2023 blev Åmålsviken. Efter att allsvenskan segling vunnits av storklubbar under många år visade Åmålsviken att även mindre klubbar kan vinna. Det är något som vi kan ta med oss in i framtiden. Kan Åmålsviken vinna allsvenskan segling så kan LjSS.

Förutom allsvenskan segling har LjSS teamsegling deltagit i Women On Water undersäsongen. Tjejteamet med Hanna, Tova, Stina, Thea och Lydia åkte upp till Ekerö för att de tycker segla är så kul och hade inga ambitioner att vinna tävlingen. Att komma som ”underdogs” visade sig dock passa tjejerna utmärkt och de seglade fantastiskt i de mycket svaga vindarna och vann hela tävlingen och fick en plats i Women Sailing Champions League. Framgången visar att LjSS satsning på teamsegling och allsvenskan segling ger vågor på vattnet och leder till andra framgångar.

Arbetet med säsongen 2023 har redan startat och vi jobbar med att bredda teamet av seglare. Inför säsongen 2023 kommer 6st unga LjSS jolleseglare komma med i teamet.Allt för att säkra teamseglingen och LjSS deltagande i allsvenskan segling framåt.

Jakten på sponsorer och partners är också i full gång. Vi hoppas att vi kan fortsätta få stöd till vår satsning på teamsegling trots tuffare tider.

Allsvenskan segling 2023 drar igång i mitten av maj med första deltävlingen i Saltsjöbaden. Sedan följer Långedrag, Åmål och så avslutas säsongen i Strängnäs.Passa på att följa LjSS teamsegling under 2023 på sociala medier och alla allsvenska deltävlingar sänds live via Youtube.

All information hittar ni på www.allsvenskansegling.se

Tomas Wallström och Björn Wärnberg