Hoppa till sidans innehåll

LjSS i Allsvenskan 2021

01 NOV 2020 23:31
Efter en bragdartad kvalhelg i Marstrand i början av oktober seglar LjSS i seglingsallsvenskan 2021. LjSS lag bestod av: Simon Hansen fördäck, Aron Wärnberg batteri/trim, Johan Barne taktik, Hanna Wallström rorsman.
  • Uppdaterad: 01 NOV 2020 23:31

Ljungskile har fått ett nytt allsvenskt lag. Ljungskile Segelsällskap tog i helgen klivet upp till svensk seglings finrum efter ett triumfartat kval i Marstrand.

Ljungskile Segelsällskap är klart för allsvenskan. Men det var nära att klubben inte ens fick chansen att ta sig dit.

Seglarförbundet hade inför årets kval till den högsta seglingsdivisionen gjort om reglerna för kvalet. I stället för ett öppet kval där vem som helst får anmäla sig var årets kval begränsat till sju besättningar. Ljungskile SS anmälde sig som åtta.

Men kort innan helgens kvaltävlingar i Marstrand stod det klart att ett lag valt att dra sig ur. Möjligheten öppnade sig för LjSS – och klubben tog den.

– Vi gick från förtvivlan till hopp på bara fyra dagar. Då hade vi redan hunnit säga till våra ungdomarna att det inte skulle bli något och vi fick satsa på nästa år i stället, säger klubbtränaren Helena Barne.

Fast trots den korta framförhållningen svarade LjSS alltså för en stark insats. Klubben knep den tredje och sista platsen till allsvenskan kommande säsong.

Vi blev jätteglada. De bröt ett race när det blev stiltje. Då var det skönt att vi redan hade lyckats knipa en plats. Det var en väldigt härlig känsla och vi ombord blev väldigt glada, säger rorsman Hanna Wallström.

LjSS slutade trea i det allsvenska kvalet och knep en plats i högstaserien till nästa säsong. Bild: Claes Lundin
LjSS slutade trea i det allsvenska kvalet och knep en plats i högstaserien till nästa säsong. Bild: Claes Lundin

LjSS tog sig också till allsvenskan med en av de yngsta besättningarna i hela kvalet. Wallström och Simon Hansen, fördäck, är båda födda 2003. Aron Wärnberg, trim, är född ett år senare. Besättningen kryddades därefter med den rutinerade Johan Barne, 56, på taktik.

– De yngre är jolleseglare i grunden. Men de är smarta, hungriga och väldigt vetgiriga. Det är underbart kul att lära ut den här typen av segling till jolleseglarna i klubben. De vill veta och lära sig mer hela tiden, säger Helena Barne.

Nu väntar alltså en säsong i Seglingsallsvenskan för Ljungskile SS. Totalt ska fyra deltävlingar seglas. Truppen behöver också växa då en seglare bara får delta vid max två av de fyra deltävlingarna.

– Vår plan är att detta är något som involverar hela klubben i alla åldrar. Vi har velat detta i klubben i flera år men vi har känt att vi måste få våra ungdomar och seglare att vara redo. Att kvala till allsvenskan är en sak. När man har kvalat sig upp ska man kunna leva kvar. Man måste ha ett längre perspektiv, säger Barne.

Och en av de som vill vara med och slåss om en plats i truppen är förstås kvalhjälten Hanna Wallström.

– Jag vill väldigt gärna vara med och segla någon deltävling i allsvenskan, säger Wallström.

– Det ska bli väldigt härligt att se hur vi kan förvalta det här. Det blir en bra sammanhållning för klubben. Vi kommer sätta ihop ett lag där vi blandar åldrar och tjejer och killar. Det kommer bli väldigt bra. Det ska bli väldigt kul att få mäta oss med de allra bästa klubblagen i Sverige.

- Återigen har LjSS seglare satt Ljungskile på kartan och nu har Ljunskile och Uddevalla företag möjlighet att profilera sig med LjSS Allsvenska lag.

Skribent: Styrelsen
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö