Hoppa till sidans innehåll

Pressinformation Långedrag 18-20 juni


 

imagejj9a.png

Allsvenskan Segling drar nu igång med Ljungskile Segelsällskap som en av klubbarna som deltar.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln. Målsättningen, från arrangören Svenska Seglarförbundet, är att arrangera fyra deltävlingar varje år. På grund av pandemin blev det bara två under 2020 och i år (2021) blir det tre deltävlingar.

Den planerade premiären i Skanör 21–23 maj 2021 blev tyvärr inställd. Den första deltävlingen arrangeras i stället i Långedrag 18–20 juni. Därefter väntar Örnsköldsvik 20–22 augusti och sist ut i är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober.

Efter ett lyckat kval i höstas deltar LjSS i årets allsvenskan segling. LjSS har sedan i december förra året planerat och förberett sig för årets säsong. I LjSS seglingsteam kommer det ingå 18 personer i åldrarna 15 till 65+ med olika erfarenhet av segling.

LjSS seglingsteam har under våren tränat återkommande i en lånad J/70 för att komma väl förberedda till den första seglingen i Långedrag 18 - 20 juni.

I LjSS lag till Långedrag ingår Stina Palm, Lydia Spencer Smith, Helena Barne, Vilgot Hjort och Simon Hansen. Reserv är Philip Mathiesen. Laget är en blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Ljungskile segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

Varje besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

Allsvenska klubbar 2021

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

Runmarö Yacht Club

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

Uppdaterad: 08 AUG 2021 20:39 Skribent: Jollesektionen
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö