Hoppa till sidans innehåll

Pressinformation Allsvenskan Västerås 10-12/9


Årets sista deltävling i Allsvenskan Segling avgörs i Västerås den 10-12 september och där ställer Ljungskile Segelsällskap (LjSS) ett samtrimmat team på startlinjen.

I Allsvenskan Segling gör Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar varje år upp om mästartiteln. Målsättningen, från arrangören Svenska Seglarförbundet, är att arrangera fyra deltävlingar varje år. På grund av pandemin blev det bara två under 2020 och i år (2021) blir det tre deltävlingar.

Efter deltävlingar i Långedrag och Örnsköldsvik är det nu dags för den tredje och sista deltävlingen i Allsvenskan Segling 2021 som avgörs i Västerås den 10-12 september.

Efter en 18:e och 13:e plats i den första respektive andra deltävlingen behöver LjSS ha ett antal lag bakom sig i tabellen i Västerås för att inte hamna på plats 16-18 och därmed behöva kvala.

Teamet som ska segla i Västerås har haft bra träningsmöjligheter under sensommaren och är väl förberedda inför de tuffa och intensiva seglingarna i Västerås.

LjSS satsning i allsvenskan är bred och det visar sig inte minst i att LjSS till Västerås återigen ger en ung tjej förtroendet att vara rorsman. Denna gång är det Thea Enander, 16 år, som kommer styra. Thea kompletteras av den mer erfarne Björn Wärnberg samt Stina Palm, Lydia Spencer och Simon Hansen som var med i Långedrag och seglade.

En bra blandning av juniorer och seniorer som kompletterar varandra i de olika rollerna ombord på båten.

Att blanda yngre mer oerfarna seglare med äldre och skapa ett team där alla kan vara med ingår i den strategi som LjSS lagt för satsningen i allsvenskan.

 

LjSS team Allsvenskan segling i Västerås fr v Lydia Spencer, Stina Palm, Simon Hansen, Thea Enander och Björn Wärnberg.

Att vara med i allsvenskan segling är tufft men mycket lärorikt. Att möta de bästa klubblagen inom seglingen i Sverige ger alla som deltar utökad seglingskunskap men deltagarna tränas också i lagsamarbete. Varje lagmedlems insats och samarbete med andra i båten är viktigt för att kunna segla så snabbt som möjligt utan misstag.

Ljungskile segelsällskap har som målsättning att bli en stabil klubb i allsvenskan segling och att LjSS deltagande skapar ett stort intresse för segling i Uddevalla med omnejd.

 

Allsvenskan segling – lite mer fakta

Varje lags besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

 

Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

 

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

 

De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval för att vara med i Allsvenskan även 2022. Kvalet avgörs i Marstrand den 16-17 oktober.

 

Allsvenska klubbar 2021

Kungliga Svenska Segelsällskapet

Göteborgs Kungliga Segelsällskap

Halmstads Segelsällskap

Hjuviks Båtklubb

Ekolns Segelklubb

Runmarö Yacht Club

Stenungsunds Segelsällskap

Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb

Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb

Upsala Segelsällskap

Segelsällskapet Åmålsviken

Strängnäs Segelsällskap

Ljungskile Segelsällskap

Ekerö Båtklubb

Gamla Stans Yachtsällskap

För mer information besök www.allsvenskansegling.se eller kontakta Claes Lundin på Svenska Seglarförbundet 070-512 7854 eller This is a mailto link

Kontaktpersoner Ljungskile Segelsällskap Tomas Wallström 0739-025 322 eller Helena Barne 0722-426 622.

Se även www.ljss.se eller instagram allsvenskan_ljss

 

 

Uppdaterad: 08 SEP 2021 22:35 Skribent: Tomas Wallström
E-post: Adressen Gömd

RS Tera Worlds

North Sails

Liros Ropes

Thordénstiftelsen

 Ljungskile Måleri

Kode Marin & Maskin

Postadress:
Ljungskile SS - Segling
c/o Gullberg, Krokusvägen 56
45932 Ljungskile

Besöksadress:
Strandvägen 26
45930 Ljungskile

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Svenska Sjö